Догляд за віковою шкірою: як правильно?


Головна причина старіння шкіри — це природні фізіологічні процеси, які відбуваються в організмі жінки. Своєю чергою, на швидкість метаболічних процесів, вироблення гормонів та інші внутрішні процеси впливає безліч факторів — екологія, стреси, вода, спосіб життя, шкідливі звички. Коли шкіра починає в'янути, вона стає ще більш чутливою та беззахисною, тому догляд за віковою шкірою повинен бути більш делікатним, йому потрібно приділяти більше коштів, часу та уваги.

Особливості вікової шкіри


Будь-які зміни у стані шкіри, які вказують на ознаки старіння, — це вже привід називати шкіру зрілою. Характерні симптоми «зрілості» шкірних покривів:

  • шкіра стає тонкою та сухою;

  • з'являються мімічні зморшки, пігментні плями;

  • шкіра втрачає пружність, стає тьмяною, в'ялою;

  • обличчя виглядає змарнілим, обвисають щоки, змінюється овал обличчя;

  • з'являються мішки під очима, обвисають верхні повіки.

Прив'язувати старіння шкіри до віку неправильно, оскільки зміни у всіх проявляються індивідуально. Середній вік появи помітних змін — 35 – 40 років, але у декого шкіра починає старіти набагато раніше — у 30, а то й у 25 років. Як правило, віковий догляд за шкірою починають використовувати з 30 – 35 років ще до появи виражених зморщок. У цьому випадку правильна доглядова косметика та косметичні процедури допоможуть продовжити молодість і зберегти красу шкіри.

Типи старіння шкіри

У косметології виділяють такі типи старіння шкіри:

  1. Дрібнозморшкуватий. Характеризується дефіцитом підшкірної клітковини, шкіра стає зневодненою і розтягненою, на ній з'являється безліч дрібних зморщок, при цьому м'язи ще довго зберігають тонус, і завдяки цьому обличчя «не пливе».

  2. М'язовий. Найчастіше зустрічається у жінок азійського походження. Добре розвинені мімічні м'язи довго зберігають еластичність, тому істотних змін контуру обличчя немає. Старіння настає без дрібних зморщок, але форма обличчя стає квадратнішою, виникають заломи, глибокі носогубні складки, з'являються пігментні плями, нависання верхньої повіки.

  3. Деформаційний. Помітний вже за перших ознак старіння навіть у молодому віці (25 – 30 років) — на шиї, у зоні декольте з’являються складки, шкіра стає в'ялою, утворюється друге підборіддя, мішки під очима. Для деформаційного типу старіння характерна підвищена кількість підшкірно-жирової клітковини, що сприяє деформації контурів обличчя. Дуже рідко на такій шкірі виникають зморшки та пігментація.

  4. Втомлений. Головна особливість цього типу полягає в середньому рівні розвитку м'язової тканини та підшкірної жирової клітковини. Ознаки старіння — утворення носогубок, опущення куточків рота, через що обличчя виглядає втомленим.

Як доглядати за віковою шкірою

При кожному типі старіння доглядати за шкірою потрібно по-різному, але догляд має бути комплексним — косметичний догляд за віковою шкірою в домашніх умовах + професійні процедури у косметолога:

  • дрібнозморшкуватий тип потребує інтенсивного зволоження, пілінгу (поверхнево-серединні засоби), відновлювальних косметологічних процедур (біоревіталізація, мезотерапія);

  • при м'язовому типі старіння шкірі потрібне зволоження, хімічні пілінги для боротьби з пігментацією, а також лазерні омолоджувальні процедури, філери;

  • при деформаційному типі старіння ефективні пілінги, тонізувальні засоби, фейсбілдінг і скульптурний масаж обличчя;

  • при втомленому типі корисні косметичні засоби з гіалуроновою кислотою, вітамінами та антиоксидантами, неагресивні пілінги, тонізувальний масаж.

Основою антивікового догляду є систематичний правильний косметичний догляд за шкірою, що старіє, і правильний вибір косметики. Ось кілька рекомендацій щодо вибору антивікових косметичних засобів:

  1. Підбирати косметику потрібно не за кількістю років, а за реальним станом шкірного покриву.

  2. При виборі обов'язково враховуйте тип та індивідуальні особливості шкіри та тип старіння шкірних покривів.

  3. Гіпоалергенний, натуральний склад, відсутність синтетичних, шкідливих для шкіри та організму консервантів і ароматизаторів.

Якщо говорити про натуральну косметику, то догляд за віковою шкірою обличчя, який можуть порекомендувати косметологи, — це ізраїльська антивікова косметика.

Тепер докладно розповімо про основні етапи догляду за зрілою шкірою.

Очищення


І без того «втомлений» шкірний покрив ще більше втомлюється від макіяжу та забруднень від навколишнього середовища, тому очищення — дуже важливий етап догляду, який у жодному разі не можна ігнорувати. Очищати вікову шкіру потрібно вранці та ввечері. Причому у вечірній час бажано видалити косметику, сліди шкірного жиру й вуличного пилу відразу після приходу додому з роботи, щоб дати шкірі більше часу для відпочинку та відновлення.

Очищувальний догляд для зрілої шкіри повинен включати вмивання (гель або пінка для вмивання) і протирання міцелярною водою.

Відлущування

Необхідність цієї процедури пов'язана з тим, що обмінні процеси в зрілій шкірі протікають повільно, тому їй потрібно допомогти позбутися ороговілого шару. Для сухої зрілої шкіри підійде тонкий пілінг. До догляду за проблемною віковою шкірою або схильною до жирності можна включити відлущувальний скраб.

Частота відлущування для зрілої шкіри — 1 – 2 рази на тиждень. Найкраще робити його ввечері, після чого можна нанести на шкіру зволожувальну або живильну маску. Після відлущування шкіра стає більш гладкою, а зморшки — менш помітними.

Якщо ви вирішили зробити шліфування або кислотний пілінг у косметолога, враховуйте, що ці процедури не можна проводити під час високої сонячної активності.

Маски проти старіння шкіри

Антивіковий догляд за шкірою обличчя обов'язково включає використання косметичних масок, які містять велику кількість корисних речовин і покращують стан шкіри.

Маски для зрілої шкіри, які рекомендують косметологи:

Колагенова зміцнювальна маска для обличчя від Health & Beauty — ефективний засіб для в'янучої та зрілої шкіри. Маска містить морський колаген, багата на мінерали, вітаміни, містить антиоксиданти. Висока концентрація активних компонентів, максимально натуральний склад забезпечують високу ефективність маски у боротьбі зі старінням шкіри. Після застосування маски ви побачите моментальний ліфтинг-ефект — шкіра стає пружною, підтягнутою, гладкою та свіжою.

Маска-плівка краси та пружності Health & Beauty — дія цієї маски спрямована на активізацію процесу регенерації. Склад маски-плівки має високу концентрацію активних речовин. Засіб очищає шкіру від ороговілих частинок, живить, зволожує, зміцнює. Перевага маски — це експрес-дія, тобто миттєвий ефект після першого застосування.

Тонізування


Кожен етап догляду відіграє роль у збереженні молодості шкіри. Тонізування потрібне для відновлення рН і водного балансу шкіри, підготовки шкірних покривів для кращого проникнення мікроелементів косметичних засобів, які наносяться на наступному етапі.

Тонік створює на шкірі невидиму та невідчутну захисну плівку. Залежно від складу, він має заспокійливі, протизапальні, зміцнювальні властивості. При виборі тоніка для вікової шкіри уникайте засобів із вмістом спирту.

Зволоження

Вода — основа життя. Зменшення кількості рідини в клітинах шкіри призводить до в'янення шкірного покриву. Для збереження краси зрілу шкіру потрібно зволожувати щонайменше 2 рази на день. Крім того, треба подбати про збереження вологи в шарах шкіри протягом тривалого часу. Гідролізацію шкірних покривів забезпечують такі компоненти, як гіалуронова кислота, вітамін С, вітамін А, гліколева кислота, молочна кислота, екстракти деяких рослин.

Зволоженість шкіри залежить також від стану імунної функції. Для зміцнення ліпідного шару корисні фосфоліпіди, цераміди. Захист від вільних радикалів забезпечують антиоксиданти — обов'язкові речовини в антивіковій косметиці, які перешкоджають окисним процесам і гальмують старіння.

Живлення

Чим старіша шкіра, тим складніше їй засвоювати поживні речовини. Щоб заповнити потребу клітин шкіри у вітамінах, мікроелементах, потрібно використовувати спосіб безпосередньої доставки цих компонентів у клітини. Найпростіший метод живлення шкірного покриву живильний крем, який проникає в глибокі шари шкіри та насичує її всіма корисними інгредієнтами. Наносьте його на шкіру кілька разів на тиждень, щоб наситити шкіру корисними мікроелементами.

Крім живильного крему, використовуйте додатково живильні маски з високим вмістом вітамінів A, C, D. F, E. У салоні вам запропонують інтенсивне живлення процедуру біоревіталізації. Спеціальна технологія забезпечує доставку активних речовин у глибокі шари шкіри, завдяки чому омолодження та оздоровлення шкірних покривів відбуваються зсередини, з'являється здоровий колір обличчя, шкіра стає гладкою, еластичною.

Захист

Зріла шкіра під впливом ультрафіолету схильна до появи пігментних плям і фотостаріння. З віком потреба в хорошому захисті від сонця лише зростає. Косметологи рекомендують підібрати крем або лосьйон для обличчя з високим SPF. Його потрібно наносити через 10 – 15 хвилин після звичайного зволожувального крему.

Догляд за зрілою шкірою взимку передбачає захист від негативних погодних умов — холоду, вітру, різкої зміни температури (з вулиці до приміщення та навпаки). Гарний захист забезпечить крем щільної текстури, у складі якого має бути гліцерин.

Антивіковий догляд за шкірою очей

В області навколо очей немає сальних залоз, тому вона передовсім потребує хорошого догляду. Перші зморшки з'являються саме в цій зоні. Рекомендується використовувати спеціальні антивікові креми під очі, які потрібно наносити на шкіру, уникаючи області рухомих повік.

Як зберегти молодість шкіри


Жодний догляд не буде ефективним, якщо ви не дбаєте про своє здоров'я комплексно. Здоровий спосіб життя — ключова складова краси та здоров'я шкіри, тому почніть віковий догляд за шкірою обличчя з дотримання простих правил:

  1. Пийте достатньо води. Вода забезпечить вашій шкірі пружність і гарне зволоження зсередини, захистить від сухості та в'янення шкірного покриву.

  2. Дотримуйтесь режиму сну. Лягайте рано, спіть достатньо — по 7 – 8 годин. Вже через тиждень такого режиму ви помітите, що зникли темні кола під очима, щезла ранкова набряклість обличчя, шкіра стала свіжішою на вигляд.

  3. Займайтеся спортом. Фізична активність сприяє виробленню естрогену — гормону жіночого здоров'я, молодості та краси. Крім того, під час активних вправ покращується циркуляція крові, всі клітини й тканини в організмі насичуються киснем.

  4. Уникайте стресів. У цьому вам допоможе улюблене хобі, прогулянки на свіжому повітрі перед сном, цікаві книги та той самий спорт.

  5. Відмовтеся від куріння. Ця токсична звичка призводить до зневоднення шкіри та раннього старіння.

  6. Харчуйтесь правильно, збалансовано, відмовтеся від фастфуду, надмірного вживання солодощів, копченостей.


Ще ніхто не написав коментарів.

Написати коментар

Вам также может быть интересно

Як правильно вибрати крем для обличчя: поради експерта
Як вибрати крем для обличчя 14 Dec 2021
Стан шкіри, її схильність до пігментації, висипів, швидкого старіння - все це спадкові фактори. Одна..
0   26890
Детальніше