Як вибрати шампунь


Здавалося б, що складного в тому, щоб купити собі шампунь? Сьогодні на полицях магазинів можна знайти безліч різних розкручених косметичних брендів, великий асортимент косметичних засобів для будь-яких потреб. Вони відрізняються за складом, призначенням, рівнем pH. Як вибрати шампунь для волосся, який не зашкодить, а принесе користь здоров'ю ваших пасм, розповідаємо в цій статті.

Чому важливо правильно вибирати шампунь?

https://hbdeadsea.com.ua/image/catalog/blog/1542926113_02.jpg

 

Жінки більш прискіпливі у виборі засобів для догляду за пасмами, а ось багато чоловіків досі впевнені, що не важливо, чим мити голову – дорогим професійним шампунем чи звичайним милом. І це вкрай неправильний підхід, адже у кожної людини волосся має унікальну структуру, шкіра має різний ступінь чутливості, по-різному працюють сальні залози.

Як правильно вибрати шампунь? Основні принципи:

  • По-перше, кожен доглядовий засіб, чи то гель для душу, чи шампунь, призначений для вирішення конкретних завдань, відповідно до яких до його складу включені ті чи інші компоненти.
  • По-друге, у кожного типу шкіри та волосся свої потреби. І те, що добре для жирних пасм, може завдати сухим непоправної шкоди. Те саме стосується й шкірного покриву.

І це головні причини, чому, вибираючи шампунь, потрібно обов'язково враховувати тип волосся та тип шкіри голови.

Правильний склад шампуню

Мало хто читає склад шампунів на етикетці. А даремно! Якщо розібратися з класифікацією та особливостями дії компонентів, що використовуються в косметиці, можна вибрати дійсно хороший, корисний і ефективний засіб для миття волосся.

Як вибрати шампунь? Від складу косметичного засобу залежить його дія – відновлювальна, зволожувальна, очищувальна. Комфортне миття забезпечують хімічні складові, завдяки яким шампунь піниться.

Отже, які інгредієнти можуть бути присутніми в косметиці для миття волосся:

  • Вода – рідка основа мийного засобу, її вміст у шампуні – близько 80%.
  • ПАР – ті самі хімічні речовини, які забезпечують утворення піни та очищення від жиру, забруднень. У шампунях поверхнево активними речовинами є сульфати. Але є менш агресивні, делікатні безсульфатні засоби. Вони менше піняться, зате не шкодять здоров'ю шкіри та волосся.
  • Консерванти. Від кількості та типу консервантів залежить термін придатності шампуню. Чим вища їхня концентрація, тим довше зберігає косметика свої характеристики. Найпопулярніші консерванти в косметичних засобах – це бензоат натрію та парабени.
  • Регулятор кислотності цитрат натрію.
  • Ароматичні віддушки – використовуються як натуральні, так і синтетичні ароматичні добавки, завдяки яким шампунь набуває приємного запаху.
  • Доглядові компоненти – екстракти рослин, мінеральні грязі, пантенол, вітаміни, протеїн, кератин та ін. Чим вища концентрація цієї групи компонентів, тим краще для волосся та шкіри голови.
  • Загущувачі – це компоненти, завдяки яким рідкий засіб стає густішим, а його витрата – більш економною. Як загусник може використовуватися Sodium chloride (кухонна сіль), віск.
  • Силікони – широко застосовуються в сучасній очищувальній та доглядовій косметиці для волосся. Завдяки їм волоски вирівнюються та розгладжуються, добре розчісуються і набувають красивого блиску. Однак при частому застосуванні силікони накопичуються на пасмах, обтяжують їх, тому мити ними голову рекомендується не частіше ніж раз на тиждень. Ідентифікувати силікони у складі косметики можна за такими закінченнями: -ane, -one, -thiconol.

Багато хто чув, що ПАР (сульфати) дуже шкідливі для волосся, тому потрібно обов'язково купувати лише безсульфатні шампуні. Однак це не зовсім так. Деякі поверхнево активні речовини не руйнують кератиновий шар волосків і в невеликій концентрації забезпечують гарне піноутворення та делікатний догляд. До них належать Magnesium Laureth Sulfate, Sodium Cocoyl Isethionate, TEA Laureth Sulfate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Cocamide MEA, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine.

Сумнівні та шкідливі інгредієнти в шампунях

https://hbdeadsea.com.ua/image/catalog/blog/vnimatelno-vybirayte-shampuni-i-vashi-volosy-stanut-polnotsennym-povodom-dlya-gordosti.jpg

Трихологи та дерматологи рекомендують уникати косметики із вмістом таких речовин:

  • агресивні ПАР, такі як SLS, ALS, SLES, ALES, – вони руйнують структуру волосся, роблять його сухим і ламким;
  • парабени, здатні викликати подразнення шкіри, мають властивість накопичуватися і можуть призвести до онкологічних захворювань: етил-, метил-, бутил-, пропіл-парабени (Е 214, Е 218, Е 216).
  • Формальдегід – найсильніший небезпечний алерген.
  • Пропіленгліколь (Е1520) – ще один інгредієнт, який викликає алергію.

Вибір шампуню для волосся за рівнем pH

Рівень pH залежить від концентрації цитрату натрію у складі шампуню та показує кислотність косметичного засобу. За рівнем кислотності засоби поділяються на три групи:

  • кислі з pH 4-6 – підходять для фарбованого, дуже сухого, ламкого волосся, допомагають нейтралізувати луги після агресивних салонних процедур (фарбування, завивки);
  • нейтральні з pH 6-7 – не змінюють кислотно-лужний баланс, рекомендовані дітям;
  • лужні з pH 7-8 і вище – агресивні засоби, рекомендовані для жирного волосся та жирної шкіри голови.

Бажано не використовувати шампуні з pH вище 8, тому що вони можуть серйозно зашкодити волоссю і викликати подразнення шкіри.

Як вибрати шампунь за типом волосся

Всім відомо, що волосся, як і шкіра, буває нормальне, сухе і жирне. Але це не повна класифікація типів волосся. Розкажемо докладно про те, як правильно підібрати шампунь для різного типу пасм і вирішення різних проблем.

Для жирного

Власникам жирних пасм корисні будуть такі професійні поради щодо догляду:

  • добре справляються із зайвим жиром, для випрямлення та надання об'єму, а також шампуні, що відновлюють баланс і регулюють роботу сальних залоз;
  • кондиціонери на жирне волосся, а тим більше на шкіру наносити не можна, щоб не погіршити проблему;
  • краще правильно підібрати шампунь і мити голову раз на кілька днів, ніж влаштовувати миття щодня з косметичним засобом.

Для нормального

У цьому разі головне правило – зберегти волосся здоровим. Шампунь має бути з нейтральним рівнем pH, мінімальним вмістом ПАР та без шкідливих речовин у складі.

Для сухого

Сухість волосся зазвичай поєднується із сухістю шкіри голови. Поради щодо догляду:

  • Віддавати перевагу засобам, які живлять, зволожують та розгладжують пасма. Зволожувальні та поживні компоненти (наприклад, ментол, екстракт чайного дерева) заспокоюють шкіру, усувають свербіж і подразнення.
  • Не рекомендується використовувати шампуні для надання об'єму, випрямлення, зміцнення, оскільки проблема може лише погіршитися.

Проблему сухості добре вирішують також шампуні з формулою, розробленою спеціально для кучерявого волосся.

Не треба плутати сухе і тонке волосся. Тонке волосся – це особливість, яку змінити не можна, але можна візуально зробити такі пасма густішими, якщо використовувати спеціальний шампунь для тонкого волосся.

Для посіченого

Якщо волосся січеться по всій довжині, то єдине рішення – це вибір спеціального засобу, який згладжує волоски. Якщо є проблема жирності біля коренів і кінчиків, що січуться, то потрібно підібрати хороший шампунь для жирного волосся, а на кінці наносити спеціальну маску або бальзам.

https://hbdeadsea.com.ua/image/catalog/blog/luchshij-shampun-ot-perhoti.jpg

Для фарбованого

На відміну від свого волосся, пофарбоване потребує більш делікатного догляду. Очищення не повинно бути дуже агресивним, щоб не зашкодити й без того ослабленим пасмам і не вимити фарбувальний пігмент завчасно. Який шампунь вибрати для фарбованого волосся? Існують шампуні, призначені спеціально для освітленого волосся для захисту від появи жовтизни, а також відтінкові шампуні.

При схильності до лупи

Косметичні засоби проти лупи повинні вирішувати кілька завдань: регуляція вироблення шкірного жиру, зняття подразнення і запалення, зволоження, зміцнення цибулин, профілактика випадіння волосся. Ефективно впоратися з проблемою допомагають шампуні, що містять олії лікарських рослин (лопуха, авокадо, рицинову та ін.), екстракти рослин, вітаміни та мінерали.

Для пошкоджених пасм

Багато жінок щодня роблять укладання за допомогою термоприладів (фена, праски), вдаються до салонних видів довгострокового стайлінгу, таких як завивка, випрямлення. Це призводить до сухості, порушення структури, ламкості волосся. Після кератинового випрямлення пасмам потрібен гарний догляд. У цьому разі для миття волосся краще використовувати відновлювальні шампуні.

Для жінок і чоловіків

Шампуні діляться на чоловічі та жіночі не за складом чи характеристиками, а за дизайном паковання та ароматичним букетом. Чоловікам приємніше користуватися засобом, який має не ніжний квітковий аромат, а свіжий запах чоловічих парфумів.

Як підібрати шампунь? Поради від Health and Beauty:

  1. Якісний шампунь не містить шкідливих речовин і містить мінімум консервантів.
  2. У хорошому шампуні присутні натуральні компоненти, які дбайливо доглядатимуть за вашим волоссям.
  3. Хороший шампунь – це шампунь, вибір якого було зроблено з урахуванням усіх індивідуальних особливостей волосся та шкіри.

Ще ніхто не написав коментарів.

Написати коментар

Вам также может быть интересно

причини сухої шкіри голови
Суха шкіра голови: що робити, які причини 11 Apr 2023
Краса, здоров'я, розкішний блиск волосся залежать від стану шкіри. Домогтися ідеального стану пасм н..
0   2990
Детальніше

Рекомендовані статті

Шампунь із лікувальними грязями для волосся та шкіри голови

Шампунь із лікувальними грязями для волосся та шкіри голови

Високоякісний препарат, виготовлений за спеціальною рецептурою, включає особливо ефективні компоненти для усунення жирів і забруднень під час миття голови. Унікальне поєднання грязей Мертвого моря, ол..

385грн. 514грн.