Суха шкіра голови: що робити, які причини


Краса, здоров'я, розкішний блиск волосся залежать від стану шкіри. Домогтися ідеального стану пасм неможливо, якщо у вас суха шкіра голови — що робити в такій ситуації? У цій статті розповімо, як позбутися сухості шкіри голови, а також які прийоми та догляд допоможуть повернути здоров'я шкіри й красу волосся.

Ознаки сухої шкіри голови


Симптоми, за якими ви можете визначити проблему сухості шкіри:

  • свербіж і відчуття стягнутості, коли вам часто хочеться почухати голову;

  • поява сухої лупи, лущення;

  • свербіж і відчуття стягнутості шкіри не зникають після миття, а навпаки, можуть бути ще сильнішими;

  • волосся стало сухим, ламким, посіченим, виглядає неживим і тьмяним, не тримає об'єм після укладання.

Якщо кілька перелічених симптомів збіглися з вашими відчуттями, то у вас суха шкіра голови. І перше, що потрібно зробити — з’ясувати, що саме спровокувало проблему.

Причини сухої шкіри голови

Причини, які призводять до сухості шкіри голови, поділяються на два типи: зовнішні фактори, які легко усунути, та внутрішні — у цьому випадку розв’язання проблеми потребує комплексного підходу.

Зовнішні причини сухості

  1. Неправильна гігієна.

Відчуття стягнутості, характерний свербіж і навіть лущення шкіри можуть бути пов'язані з неправильним миттям волосся — якщо мити голову рідше, ніж це необхідно, або, навпаки, занадто часто, якщо митися дуже гарячою водою, інтенсивно терти шкіру, довго тримати рушник на голові. Перелічені фактори призводять до порушення роботи сальних залоз, зневоднення шкіри.

  1. Алергія на фарбу для волосся.

Фарба для волосся містить агресивні компоненти, які можуть спричинити алергічну реакцію та сушать шкіру. Щоб уникнути неприємних наслідків, не можна нехтувати рекомендаціями виробника, потрібно обов'язково робити тест на алергію. Зазвичай тест проводять на шкірі мочки вуха або згині ліктя.

  1. Неправильний вибір гребінця.

Гребінець з гострими або металевими зубцями може травмувати шкіру голови, а механічні пошкодження — одна з причин сухості шкіри під волоссям.

  1. Термореактивні.

При систематичному використанні термоприладів неможливо уникнути впливу високих температур на шкіру голови. Таке укладання дуже травматичне для шкірного покриву, призводить до пошкодження, зневоднення, порушення роботи сальних залоз, сухості та лущення, пов'язаного з відлущуванням пошкоджених клітин, появи сухої себореї.

  1. Неправильний вибір косметики для догляду за волоссям.

Якщо ви купили новий шампунь або маску для шкіри голови та помітили перші симптоми сухості, не потрібно чекати, поки проблема серйозно погіршиться. За всіма ознаками ця косметика вам не підходить, і краще відмовитись від її використання.

  1. Міжсезоння.

Сухість може з'явитись у період зміни сезону — з похолоданням або навесні. Такі зміни дуже поширені, але не критичні. Трихологи рекомендують під час зміни сезонів додати до основного догляду косметичні засоби для інтенсивного живлення та зволоження шкіри голови. Влітку потрібно включити до догляду косметику з SPF-захистом.

Внутрішні причини сухості шкіри голови


  1. Дефіцит вітамінів, мінералів у раціоні харчування.

Причина дефіциту — незбалансований раціон, дієта. На тлі авітамінозу, крім сухості шкіри, спостерігається також ламкість, випадання волосся. Щоб налагодити харчування, рекомендуємо звернутися до дієтолога.

  1. Недотримання питного режиму.

Сухість шкірного покриву, зокрема й голови, може бути наслідком того, що ви п'єте мало води.

  1. Суха себорея.

Лупу нерідко плутають із сухістю шкіри, тому рекомендуємо відвідати трихолога і переконатися, що причиною сухості та лущення не є грибки Malassezia.

  1. Гормони.

Гормональний дисбаланс призводить до сухості. Якщо ви помічаєте, що з'явилися висипання на шкірі, різка зміна настрою, ламкість нігтів, необхідно звернутися до ендокринолога.

  1. Вагітність.

Гормональні зміни в організмі також спричиняють проблеми сухості шкіри голови та випадання волосся у жінок після пологів. Як лікувати суху шкіру голови в цьому випадку, підкаже трихолог.

  1. Шкідливі звички.

До них належить зловживання алкоголем і куріння. Ці звички погіршують стан кровоносних судин і кровообіг та порушують обмінні процеси в організмі. Шкіра недоотримує кисень і поживні речовини та додатково піддається впливу токсичних речовин, що часто призводить до сухості шкірного покриву.

  1. Внутрішні захворювання.

Навіть звичайна застуда може стати причиною погіршення стану та зневоднення шкіри. Вкрай негативно позначаються на шкірі й інші хвороби — хронічні захворювання ШКТ, цукровий діабет та ін. Перш ніж приступити до розв’язання проблеми, необхідно зрозуміти, чому шкіра голови суха, проконсультуватися з профільним лікарем та спрямувати всі сили на лікування першопричини.

  1. Спадковість.

Сухість може бути пов'язана з особливостями організму, успадкованими від батьків. Головна мета в цій ситуації — виключити фактори, що спричиняють дискомфорт. І в цьому вам допоможе правильний косметичний догляд.

  1. Стреси.

Стрес негативно впливає на всі системи організму, і шкіра, як головний захисний орган, під впливом стресу страждає передовсім. По можливості потрібно виключити причину стресу, а для шкіри використовувати заспокійливі, зміцнювальні, антиоксидантні косметичні засоби.

Як боротися з сухою шкірою голови

Найкращий спосіб вилікувати сухість шкіри — це профілактика. У більшості випадків можна уникнути зневоднення шкірного покриву без втручання лікарів, якщо дотримуватись наступних рекомендацій:

  • пити достатньо води — норма рідини на день для кожного розраховується індивідуально відповідно до ваги, способу життя та фізичної активності;

  • харчуватися правильно та різноманітно — раціон повинен включати продукти, які містять корисні жири (морська риба, авокадо, горіхи, яйця, сир, рослинні нерафіновані олії) та вітаміни;

  • за необхідності та за показаннями трихолога пити комплекс мінералів і вітамінів;

  • забезпечити нормальну вологість у приміщенні, де проводите більшу частину часу — можна використовувати зволожувач повітря;

  • мити голову теплою водою комфортної температури;

  • носити головний убір взимку та в літню спеку для захисту голови від холоду й палючого сонця;

  • правильно та регулярно доглядати за волоссям і шкірою голови.

Як доглядати за сухою шкірою голови, читайте в наступному розділі.

Догляд за сухою шкірою голови


Яку косметику для волосся вибрати за сухості шкіри? Відповідь це питання: якісну, натуральну. Цілющі властивості для шкіри має ізраїльська косметика для голови. Унікальні відновлювальні властивості їй забезпечує натуральний склад на основі солей Мертвого моря та олій, екстрактів лікувальних трав.

Ізраїльські продукти для волосся та шкіри голови займають топові позиції у рейтингах кращої косметики у всьому світі. Їх активно використовують в оздоровлювальних салонних процедурах. Приклад високоефективного професійного догляду від ізраїльського бренду — засіб для сухої шкіри Moroccanoil. Компанія Moroccanoil знає, як усунути сухість та інші проблеми шкіри й волосся, як зволожити й відновити гідроліпідний баланс шкіри. Сироватка Dry Scalp Treatment була створена спеціально для лікування сухої шкіри голови. Вона містить високу концентрацію активних компонентів. Основні активні речовини в сироватці — олія аргани, відома своєю цілющою дією на шкіру й волосся, поживні та заспокійливі ефірні олії. Вже після першого використання засобу ви помітите зміни на краще, а при регулярному застосуванні:

  • шкіра стане зволоженою;

  • перестане лущитися, зникне свербіж;

  • відновиться баланс у всіх шарах дерми;

  • покращиться стан не лише шкіри, а й волосся;

  • поліпшиться зовнішній вигляд пасм.

Важливий етап догляду — очищення. Стан шкіри залежить від вашого вибору шампуню для волосся. Рекомендуємо до вашої уваги:

Шампунь від лупи (400 мл) Health & Beauty — дуже ефективний і простий у застосуванні шампунь, який містить екстракт алое, кропиви та розмарину, рослинні олії — морквяну й оливкову, насичений вітамінами Е та В5, мінералами Мертвого моря. Натуральний склад, концентрована формула сприяють швидкому та ефективному усуненню сухості, свербежу й лущення, допомагають проти лупи, усувають подразнення, забезпечують заспокійливу, зволожувальну дію, нормалізують роботу сальних залоз і відновлюють захисний шар шкіри та волосся.

Зволожувальний шампунь MoroccanOil Hydrating Shampoo — ідеальний засіб для пошкодженого та ослабленого після фарбування волосся. Забезпечує інтенсивне зволоження шкіри та насичує вологою кожну волосину. Шампунь цього бренду використовується у професійному догляді за сильно пошкодженим волоссям. Він містить вітаміни А та Е, арганову олію, яка відновлює дуже суху шкіру і навіть найнеживіші пасма, екстракти червоних водоростей. Шампунь не містить парабенів та інших консервантів, які сушать шкіру та волосся.

Не знаєте, що робити, якщо шкіра голови суха? Почніть із головного — визначте причину проблеми, якщо потрібно, проконсультуйтеся з трихологом. Ус


Ще ніхто не написав коментарів.

Написати коментар